artija.net # Biblioteka
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Elektronska
biblioteka
ARTiJA

Knjige » Prikazi

Autori » Reči i dela

ARTiJA - Biblioteka - Nebojša Petronijević

Autori » Reči i dela

Nebojša Petronijević

Nebojša Petronijević

Nebojša Petronijević nije rođen u Ćupriji 1971. godine. Ne piše poeziju ni prozu. On uopšte ne piše. Nije zastupljen u zbornicima i antologijama.
Knjige “Poezija ili nešto još gore” i “Zaludne zvezde” nije objavio.
Nikada nijednu nagradu nije dobio.
Njega, zapravo, nema. Samo je plod mašte. Vaša deca i vi možete mirno da spavate. On ne postoji.

(Biografija iz knjige: "ONO ŠTO BIH VOLEO DA ZNAŠ")

 

ONO ŠTO BIH VOLEO DA ZNAŠ
(Podružnica UKS za Pomoravski okrug i Gambit, Jagodina, 2003.)
Ono što bih voleo da znaš

... I, tek kada malo bolje razmislimo, otkrivamo višesmislena i višeznačna, lapidarno, gotovo esencijalno izdvojena i izoštrena značenja, fokusirana na misao, na smisao, ili na poentu koju pesnik želi da izdvoji.

Njegovi su stihovi od posebne, gotovo prozne građe. Niti se on trudi da se uklopi u neku unapred zadatu formu, niti ga bilo kakvi uzusi i normativi (njih, ustalom, ne postavljaju pesnici, nego akademski nastrojeni kritičari) sputavaju. Nebojša, jednostavno, pripoveda, ali tako da njegove kratke i jezgrovite pripovesti predstavljaju suštinu poetskog. Suština njegove poetike i jeste u gnomskom, gotovo aforistički iskazanom osećanju. ...

Slobodan Žikić

ZALUDNE ZVEZDE
(Radnički univerzitet “Dositej Obradović”, Ćuprija i Prometej, Novi Sad, 1997.)
Zaludne zvezde

Zaludne zvezde mladog pesnika Nebojše Petronijevića variraju temu čovekove tragične usamljenosti pod zvezdama koje, kao kod Ovidija, ne zalaze  nikako i nikuda, kao lični, najintimniji dnevnik iluzija i deziluzija zaljubljenog, zatravljenog, egzaltiranog adolescenta. I u tom smislu, sva tri samerljiva, razložno organizovana ciklusa ove knjige pružaju jedinstveno svedočanstvo o rastu mlade strasti i žestokih osećanja.

U ovoj, drugoj knjizi pesama Petronijević itekako artikuliše svoje leve i desne slogove, a erotika se javlja primamljivo i zlokobno u isti mah. Fatalno ništavilo, kao opšta kategorija mladićstva, najavljeno je ovde sudbonosno, ali i sa mnogobrojnim tajnama koje se ne otkrivaju, a i nemaju kome da se pokažu. Usamljenost, to je za Petronijevića naopako stanje, pakao koji je nametnut, koji pokušava da poništi. Ogoljenost bića, nikako tek u telesnom smislu, nego u dimenzijama otklanjanja obmana, svakovrsnih i neartikulisanih često, ovde je, pre svega, naznačena kao obrazac istinitosti, poverenja, straha od svakodnevnih naših konvencionalnih laži.

Petronijević je pesnik koji se razvija. Osvajajući nove prostore, on se nimalo ne iščuđava nad svojim opsesijama. On ih posmatra, on se udvaja s njima, i njima, on ne prestaje da diše vazduh svoje sopstvene osećajnosti kao jedinu alternativu svojih ugroženih mladih noći.

Izvesna neprevrelost ovih stihova svakako je posledica Petronijevićeve dinamične, neodbolovane, uostalom tek probuđene senzualnosti. Đavolica, to je reč, iz jedne posvete takođe, koja se javlja kao mladi izazov, kao san.

Dr Draško Ređep

POEZIJA ILI NEŠTO JOŠ GORE
(Radnički univerzitet “Dositej Obradović”, Ćuprija i Prometej, Novi Sad, 1994.)
Poezija ili nešto još gore

Prva knjiga Nebojše Petronijevića koju je izdao "Prometej" iz Novog Sada i Radnički univerzitet "Dositej Obradović", već daleke 1994. godine otkriva na svoj način inteligentnog i darovitog mladog pesnika. Upravo "POEZIJA ili nešto još gore" koja je metafora, osećanje i živopis pesnikovog stanja i onog dečačkog opredeljenja koje bira zagonetku kao mogućnost trajanja i bije neprekidnu bitku, što i jeste lepota stvaranja i pesnikovog doživljavanja.

U knjizi "POEZIJA ili nešto još gore" pesnik ima naglašenu potrebu ka ironiji, sarkazmu i satiričnosti, što Petronijevića i izdvaja kao pesnika mlađe generacije koji se nedvosmisleno i neodvojivo uklapa u misaoni tok onoga što se hoće i kako se hoće i usmerenost ka onome što se nikako neće. Tako on i stvara sklad i kroz buntovničko pisanje bira motiv i oblikuje ga, što će majstorskije pokazati u naredne dve knjige.