artija.net # Biblioteka
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Elektronska
biblioteka
ARTiJA

Knjige » Prikazi

Autori » Reči i dela

ARTiJA - Biblioteka - Dejan Jovanović Crni

Autori » Reči i dela

Dejan Jovanović Crni

Rođen je u Aleksincu. Posvećen najlepšem načinu umetničkog izražavanja - pisanoj reči. Piše, pored poezije, haiku poeziju, kratke priče i romane, koji su, isključivo, okrenuti unutrašnjem stanju čoveka - ljudskog bića, ako i neprekidnoj borbi koja se vodi u njemu samom. I, kako sam kaže, svaka njegova reč, bilo u poeziji, bilo u prozi, ima u svojoj osnovi - OSEĆANJE.
Izdao je tri knjige poezije: “Ruža Partenona”, “Krik delfina” i “Metamorfoza uma”.
Živi u Aleksincu, sa željom da proširi i osnaži svest duhovnim saznanjima.
Posvećen je jedinoj ljubavi koju nikada neće izneveriti - POEZIJI.

METAMORFOZA UMA
(Centar za kulturu i umetnost, Aleksinac, 2006.)
Metamorfoza uma

MANIFESTNO IZNAD LATENTNOG

 

... U ovoj knjizi kao i u prethodnim dvema pesnik Dejan Jovanović peva o umu i njegovom licu i naličju, o pravoj i preokrenutoj slici zaključujući da "neljudska oštrica svest razara". Njegov jezik je čuvar pozitivne svesti i kod njega je uvek značajnije ono manifestno nego ono latentno, "svesna reč nego podsvesni kontekst". Prateći Jovanovićevu racionalnu misao još verujem da za čoveka ima nade. "Kad pesniku ne bi verovali na reč kome bi"?

Milijan Despotović

KRIK DELFINA
(Centar za kulturu i umetnost, Aleksinac, 2004.)
Krik delfina

... Poetski rukopis Dejana Jovanovića je već prepoznatljiv: jasno ispisan, protkan uvek novim kovanicama (suzopadi, očnojad, zverogled, osećajnik, sveumlje, vetrovati…) koje stihovima daju posebnu aromu.

Dejan Jovanović je pesnik samoće i usamljenosti i o njima peva zapravo jednu pesmu, pesmu koja prelazi u krik do bola. Delfin nije slučajno uzet za sinonim samoće i bolne lepote, za usamljenost duše koja živi sve tuge jednog života.

Međutim, u isto vreme, pesnik (čitaj: delfin) stalno je i u traganju za suncem, što ga spašava od apsurda do koga može da dovede činjenica da "na jastuk bola polaže sebe" (pesma: "Duša"). ...

Minja Ilijeva

RUŽA PARTENONA
(Crveni krst, Aleksinac, 2001.)
Ruža Partenona

... Pred nama je prva zbirka poezije aleksinačkog pesnika, mlađe generacije, Dejana Jovanovića Crnog. Iako je "Ruža Partenona" njegov prvenac, Dejan Jovanović Crni dosta uspešno piše godinama i istrajava na svom putu do pesničkog sazvežđa ovog kraja.

Jovanovićevi stihovi odlikuju se, pre svega metaforama, neobičnim kovanicama i poređenjima. Stih je kratak i sažet, tema je ljubav, ona večna, opevana bezbroj puta, a opet, uvek nova i nedefinisana. Stihovi odišu čežnjom, prosto su natopljeni njome. Čežnjom za ljubavlju, pre svega, ljubavlju sanjanoj i nedosanjanoj, ljubavlju nežnoj, gorkoj i neuhvatljivoj. "Bojim se ljubavi iza čije maske skriva bol", kaže pesnik, ovako završavajući svoju pesmu "Strah".

Druga tema njegovih poetskih poimanja i zapisa je ona iskonska samoća čoveka večito samog  ispod zvezda, opijenog umorom, kako sam pesnik kaže, svesnog i lepote i bola podjednako. ...

Minja Ilijeva