artija.net # Biblioteka
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Elektronska
biblioteka
ARTiJA

Knjige » Prikazi

Autori » Reči i dela

ARTiJA - Biblioteka - Andrej Glišić

Autori » Reči i dela

Andrej Glišić

Andrej Glišić

Rođen je u Beogradu 15. 02. 1944. godine. Odrastao i školovao se u Beogradu, Zagrebu, Prilepu i Skoplju. Diplomirao je interdisciplinarne studije novinarstva i ekonomiju na univerzitetu "Kirilo i Metodije" u Skoplju. Profesionalni angažman obavljao u JNA širom SFRJ. Bio je novinar u armijskom listu Treće armije u Skoplju. Karijeru završava kao glavni i odgovorni urednik armijskog lista "Za pobedu". Uređuje sportski bilten "Poluvreme" u Pančevu, a zatim prelazi u novine "Start 013". Napisao je dve drame, mada u rukopisu ima više radova koji čekaju izdavače.
Drama "Fizionomija krokodila" izašla je 2002. godine i doživela je zapaženi uspeh. "Kafanski stratezi", pojavila se 2004. godine. Piše i objavljuje kratke priče u raznim novinama i listovima. Piše književnu kritiku i recenzije. U penziji je, živi i stvara u Pančevu.

KAFANSKI STRATEZI drama
(Savez književnika Jugoslavije, Pančevo, 2004.)
Kafanski stratezi

... Politička burleska Andreja Glišića ima neskriveni cilj da skine masku sa lica agresivnog globalizma na početku 21. veka. Ovaj scenski tekst jasno je fiksiran socijalnom notom, mrveći prethodnu civilizaciju jednim brutalnim humorom. Da bi svoju filozofsku misao mogao u potpunosti da izrazi, Andrej Glišić je u usta svojih junaka montirao u lingvistici poznati, Šatrovački jezik, koji je preživeo jezik Dorćola i Dušanovca. Logično, lukavi pisac je znao da je Beogradski šatrovački jezik naš, a ne evropski, Balkanski eksperanto, koji uvek procveta na đubrištu socijalne bede. ...

Vladimir Janković,
akademik

FIZIONOMIJA KROKODILA drama
(Pančevo, 2002.)
Fizionomija krokodila

... Fjodor Mihajlovič Dostojevski je "Krokodila" kao nedovršenu priču objavio prvi put u drugom broju časopisa "Epoha" 1865. Priča je ostala nedovršena jer je "Epoha" koju je Dostojevski uređivao i izdavao bila ukinuta, ali uprkos kritikama svojih savremenika Dostojevski je pričom postigao cilj, mada čitaoca ostavlja u poziciju da sociološkom analizom dođe do odgovora u kakvom je društvu živeo u drugoj polovini devetnaestog veka u Rusiji.

Fjodor M. Dostojevski je bez svake sumnje prva ličnost realizma u književnosti i po mnogim ocenama, čak njegovih ljutih protivnika, neponovljiv. Otuda je poduhvat mog uvaženog kolege, novinara i publiciste Andreje Glišića da "Krokodila" pretoči u dramsko delo, književni podvig koji je na granici realnog i nestvarnog, ali štivo nije iznevereno. Glišić je svestan odgovornosti prema autoru "Krokodila" trudeći se da ga likovi poput Gospave, Rodoljuba, Slavoljuba, Policajca, Nemca, Tvrdića i drugih ne udalje od sižea priče odslikavanja autentičnih ličnosti tog vremena i političkih prilika.

Glišićeva stremljenja u građenju dijaloga išla su za originalnim odslikavanjem ljudske duše sa svim manama i dužnim poštovanjem prema vrlinama koristeći i "skrivene" reči da bi se auditorijum s druge strane pozornice susreo sa duhovitim dosetkama, luciferima, bogohuljama i šeretima, a da pri tom "Krokodil" ne promaši notu ozbiljnosti i željenu poruku. ...

Aleksandar P. Malušević,
novinar i publicista