artija.net # Biblioteka
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Elektronska
biblioteka
ARTiJA

Knjige » Prikazi

Autori » Reči i dela

ARTiJA - Biblioteka - Ana Šoln

Autori » Reči i dela

Ana Šoln

Ana Šoln

Rođena je 21. juna 1972. godine u Aleksincu.
Pored toga što piše poeziju, ima i izvanrednog dara za kazivanje. Nekoliko puta je nagrađivana za poeziju. Učesnik je mnogih književnih manifestacija.
Knjiga poezije “Dodir dna” iz 2007. godine je njena prva knjiga.
Član je Književnog kluba “Velimir Rajić” u Aleksincu, gde radi i živi, i Saveza književnika u otadžbini i rasejanju - Beograd.

DODIR DNA
(Savez književnika u otadžbini i rasejanju - Beograd i Centar za kulturu i umetnost - Aleksinac, 2007.)
Dodir dna

... Prvi poetski rukopis ispisan dušom nagonjenom elegičnim osećanjima, na prvi pogled može da izgleda pesimistički ili, kako već pojedini kažu, mračno. Međutim, to, uopšte, nije tako. Ovo je zbirka poezije koja oslikava prošlost ili, može se reći, ispovest žene iskazana kroz stihove.

Poezija koju nam je predstaavila Ana Šoln, sva satkana sećanjima, odiše tugom i rešenošću da se, napokon, stavi tačka na prošlost. Iako njen prvenac, stihovi su promišljeni i iznedreni sa određenim ciljem. Zaboraviti prošlost ili je, ako ne zaboraviti, skloniti u nekom uglu gde joj neće smetati na njenom putu pročišćenja. Iako teži ka tome, autorka u određenim trenucima sumnja u bolji život, u bolje sutra, u čoveka. Ali, ne beži od istine, svesno se suočavajući sa vremenom koje je ostalo za njom. I u takvom stanju, gledajući istini (čitaj prošlosti) u oči, pruža nam osećanja koja odišu energijom pozitivnih vibracija. ...

... I iako je osetila ledeni „dodir dna“, kako je i naziv njene knjige poezije, Ana je sinonim za nadu. Ostaje samo da se nadamo i mi sa njom, da će joj zasijati zvezda sreće pod kojom čovek ne mora da se rodi, već, ako nije rođen pod tom zvezdom, mora biti u neprestanom traganju za njom.

Dejan Jovanović Crni